Tuesday, November 30, 2010

Je lichaam verkopen

Iedere dag een nieuw idee is iedere dag een nieuw idee. Dus niet iedere dag persé een goed idee...
Nu is het nog niet zo drastisch als de titel doet vermoeden, al is dat eigenlijk behoorlijk discutabel.

Een vriend van mij belde me een tijd geleden op om te zeggen dat hij een paar dagen opgenomen zou worden elders in het land. Wat hij markeerde? Niets, alhoewel, niets lichamelijks. Hij had wel een ernstige gelddeficiëntie opgelopen tijdens zijn studie. En aangezien zijn studie maar voortduurde en hij niet genoeg tijd had om te werken, besloot hij in korte tijd veel geld te maken. Hij had zich aangemeld om nieuwe medicijnen te testen.

Er schijnen in ieder geval twee instanties te zijn in Nederland die continu op zoek zijn naar proefpersonen. Je kunt veel geld verdienen met het testen van medicijnen las ik net op link2trials.nl. Ik kwam bedragen tegen tot 2200 euro. Ik zag ook bedragen van 15 euro maar dan hoef je geen medicijnen te gebruiken, een computertestje volstaat dan.

Persoonlijk voel ik geen enkele drang om aan zo'n medisch onderzoek mee te doen (tenzij zonder medicijngebruik) maar ik kan me ook voorstellen dat je het geen probleem vindt of juist een goed doel. De medicijnen worden uiteindelijk over het algemeen uitgeprobeerd om te zorgen dat andere mensen er baat bij hebben cq langer of beter leven. En misschien heb je zelf wel problemen waarvoor jij juist een medicijn kunt uitproberen. Wie weet, misschien heb je dadelijk wel geld meer en een probleem minder (hoezo positieve instelling ;-)).

Monday, November 29, 2010

Oh Oh denneboom

Ik weet niet waar jij woont en hoe duur de kerstbomen zijn waar jij woont maar ik weet wel dat ze in Amsterdam duur zijn. Schrikbarend duur. Als je te laat bent met het kopen van een boom in een tuincentrum of een bouwmarkt dan betaal je al snel 40 euro voor een boompje op straat. En dan heb je niets bijzonders hoor.
Dus...mocht je nou zin hebben om veel bomen te regelen en een aanhanger én een vergunning om op straat te mogen verkopen, en ook nog eens zin hebben om een paar dagen lekker rode wangen te krijgen...ga dan wat naaldbos verkopen aan de stadsmensen. Zij groen, jij geld.

Óf...verkoop ze online. Waarschijnlijk aan diezelfde stedelingen. Je kunt ze laten afhalen of je gaat ze (voor meer geld) bezorgen. In ieder geval hoef je niet buiten te gaan staan.

Ik heb trouwens ook gehoord van iemand dat je bomen kunt huren. Maar nu weet ik dat niet meer zeker, misschien was het een ander verhaal, dat hierop leek en maak ik er nu een verhuurservice van... In ieder geval is het een optie. En of het idee nu al bestaat of niet, ik geloof niet dat die markt al verzadigd is.

Iemand nog meer ideeën om geld te maken met kerstbomen?

Sunday, November 28, 2010

Lastenverlaging

Ik heb al eerder gezegd dat geld verdienen voor mij direct en indirect kan; geld besparen is ook geld verdienen. Waarmee ik niet bedoel dat je als een kluizenaar moet gaan leven (tenzij dat is wat je wilt natuurlijk) maar wel dat je je geld bewúst uitgeeft. Goed kijken naar waar je geld naar toe gaat. Het klinkt heel simpel maar héél veel mensen hebben eigenlijk geen idee waarom er zo weinig overblijft aan het eind van de maand. Het geld is gewoon op. Ik zou zeggen: kijk maar eens heel goed en bezie wat je kunt veranderen. Je kunt echt zonder er ook maar iets te hoeven laten, wél geld overhouden.

Zo ben ik dus net gaan samenwonen, dát is nu eens geld besparen. De vaste lasten gaan echt goed omlaag...de energieleverancier krijgt minder, de kabelexploitant, de supermarkt, de inboedelverzekeraar, ga maar door.
En hoe lager je vaste lasten, hoe sneller je financieel vrij bent. O, sweet fast track, here I come!

Een andere besparingstip, bijzonder handig met de feestdagen (maar eigenlijk die van volgend jaar) is deze: Als je leuke dingen ziet, gedurende het jaar, die je een leuk cadeautje lijken voor die en die en die je op dat moment goedkoop kunt kopen, koop ze dan! Dit kan je veel geld besparen. Er is niets zo duur als op het laatste moment nog iets te moeten kopen. Want op het laatste moment is er namelijk nooit iets écht leuks te vinden wat je zo goed bij diegene vindt passen en zeker niet voor de prijs die je in je hoofd had.
Dit gaat zeker op voor kinderspeelgoed. Kruidvat heeft bijvoorbeeld heel vaak leuke spullen voor kinderen, maar heel tijdelijk. Goed inkopen, dus ook qua cadeautjes, scheelt je veel tijd en geld.

Saturday, November 27, 2010

Zimmer frei

Gisteren had ik het over de mogelijkheden qua geld maken als je vanuit je huurhuis wilt verhuizen. Maar je kunt natuurlijk ook geld verdienen met je huis als je er niet uit weg wilt.
Heb je ruimte vrij in je huis en ruimte vrij in je portemonnee, dan is een kamer verhuren een leuke optie. Je zou eens kunnen kijken bij kamerverhuursites als Easykamer.nl en Kamer.nl. Je verdient dan dus eigenlijk door een stukje privacy of vrijheid op te geven. Dat klinkt mij behoorlijk drastisch in de oren maar ik snap ook wel dat dat voor iedereen weer anders is. Misschien word jij juist wel heel erg blij van een nieuwe huisgenoot.

Toen ik deze titel opschreef, die toch echt verzonnen was bij het hierboven geschreven stukje, kwam logischerwijs het volgende idee vanzelf: Begin een bed&breakfast! 
Je hoeft echt niet in Zeeland te wonen om een bordje met Zimmer Frei in de tuin te plaatsen. Een bed&breakfast beginnen kun je overal. En als je maar goed vindbaar bent op het internet, komen de mensen vanzelf.

Friday, November 26, 2010

Of je melkt een huis

Eigenlijk had ik verwacht dat de verhuizing heel veel geldmaakideeën op zou leveren. Alle veranderingen brengen immers mogelijkheden met zich mee. Ik dacht: grote verandering, grote mogelijkheden. Maar goed, de verandering zit hem natuurlijk niet in het verhuizen maar in de verhuizing. Het verhuizen was (en ís) gewoon heel veel werk. Mijn rug vond het niets, dat gesjouw. Die van mijn vriend heeft er waarschijnlijk nu helemaal een pesthekel aan :-). En die van mijn vader ook; nog bedankt pap!
Maar het is nu bijna allemaal over, nog één keer op en neer met de auto voor de allerlaatste spullen en dan is het echt gedaan. Nou ja, voor mijn ex-huis dan...

Voor ik de knoop doorhakte heb ik nog wel getwijfeld of ik mijn huurhuis wel echt moest opgeven. Er viel namelijk op papier nog wel wat geld mee te maken. Ik had mijn appartement natuurlijk kunnen onderverhuren. Maar dat durfde ik niet omdat de eigenaar van het appartement nogal een louche zakenman is en ik veel te bang was voor een gigantische boete als ik betrapt werd op zo'n bijverdienste. Ik heb nog geprobeerd een soort van oprotpremie van hem te krijgen omdat ik wist dat hij heel blij zou zijn als ik eindelijk vertrok, de huur die ik betaalde was namelijk heel laag. En als laatste optie heb ik nog een bod gedaan op het huis, beredenerend dat ik dat geld heus wel middels een investeerder zou kunnen bemachtigen. Maar ook de laatste twee opties waren al snel van de baan, de eigenaar was niet gecharmeerd van mijn leuke plannetjes.

Maar wat bij mijn huisbaas niet werkt, kan bij die van jou natuurlijk misschien wel goed vallen. Wat ik zeggen wil: bekijk eerst goed wat je mogelijkheden zijn voor je je huur opzegt, mocht je in een soortgelijke situatie komen.

Thursday, November 25, 2010

Eerlijk duurt het langst

Ik had er geen idee van hoeveel het hebben/rijden van een auto kost. Ik heb me eigenlijk nooit in de kosten ervan verdiept. Ik heb zelf altijd alleen maar een fiets gehad en de laatste paar jaar heb ik een motor. En het hebben van een motor is héél veel goedkoper dan het hebben van een auto, daar kom ik nu wel achter.
De auto van mijn vriend moest gecontroleerd voor de APK. "Tja meneer," zo ging aan het aan de telefoon toen de auto eenmaal bij de garage was, "dat kost toch zeker wel 1000 euro alles bij elkaar." Banden, remschoentjes (nog nooit van gehoord, maar goed), lekke oliedinges en nog wat, alles moest vervangen of gemaakt worden.

Mijn lief zei me direct al hierover te schrijven in een blog: Doe je auto weg, dát bespaart je nou eens een hoop geld!
Inderdaad, dat bespaart je heel veel geld. Die benzine is schrikbarend duur en het onderhoud en de wegenbelasting, je betaalt je scheel. Toch is dit een kwestie van afweging...het is ook wel verdomd handig moet ik zeggen, om een auto tot je beschikking te hebben. Maar je zou hem wel sowieso met meer beleid kunnen gebruiken om de kosten niet zo te laten oplopen: je kunt zuiniger rijden (Ben ik een groot voorstander van! Als je iemand voor je hebt rijden die 300 meter voor het verkeerslicht het gas al lang heeft losgelaten...dat ben ik); je kunt bij het ene tankstation goedkoper tanken dan bij het andere; je kunt toch echt nog veel vaker de fiets pakken; je kunt je autoverzekering eens checken, zit je nog steeds bij de goedkoopste? Anyway, er zijn meer wegen die naar Rome leiden zeg maar...en met de auto is dat hele end nu eenmaal lekkerder gedaan :-).

Maar wat ik ook bedacht naar aanleiding van de periodieke keuring van mijn liefs heilige koetje:
Moet dat nou echt zoveel geld kosten? Ik bedoel die reparaties. Ik geloof er namelijk geen snars van. Het is hetzelfde als bij de fietsenmaker: mijn band kan nooit eens gewoon geplakt, nee, die heeft volgens de fietsenmaker áltijd een nieuwe (en vaak ook nog eens binnen- én buiten-) band nodig! Sorry, ik weet niet of het aan mij ligt maar ik voel me doorgaans bij voorbaat al bestolen (ik wilde iets anders zeggen eigenlijk maar ik zal het netjes houden) door fietsenmakers en garagehouders.

Het probleem is dat ik (en jij misschien) gewoon te weinig verstand heb van fietsen en auto's (voor de motor heb ik mijn vader gelukkig :-)). Als ik zou wéten dat iemand me wat op de mouw speldde met reparaties en nieuwe banden enzo, dan was de kous natuurlijk snel af. Maar dat weet ik dus niet. Dus ben ik elke keer het haasje. Als er gezegd wordt dat het nodig is (ook nog eens voor mijn veiligheid) dan betaal ik dus gewoon.

Goed, het geldmaakidee dan: maak een website met de écht goede garages of fietsenmakers. Een site met eerlijke bedrijven dus. Het hoe enzo heb ik nog niet rond in mijn hoofd, ik heb alleen het idee. Voor jou dus als je er mee aan de slag wilt. Maak een site of verzin een keurmerk of een logo voor de eerlijke reparateurs. Ik kom wel op je site hoor!

Wednesday, November 24, 2010

Oud&Nieuw

Kent iemand me nog hier in blogland?
Eind vorige maand ging de computer stuk en tegelijkertijd belandde ik midden in een grote verhuizing (die van mij).
De computer is nu gemaakt, al ben ik veel kwijt van wat er op stond. Veel werk van de laatste maanden weg, zomaar, punt.
En die verhuizing, tja, ik had ineens de knoop doorgehakt, ik ben na 16,5 jaar vertrokken uit Amsterdam.

Dus dat was het 'Oud': het werk dat weg is en het afscheid van Amsterdam en het Amsterdamse-zijn.

Maar hier is het 'Nieuw': het werk begint gewoon opnieuw en ik maak met mijn lief een mooi samen levend avontuur. En ik pak het dagelijks schrijven aan dit blog weer op. Al heb ik me de laatste tijd wel afgevraagd hoe ik het in hemelsnaam voor elkaar heb gekregen om echt iedere dag een nieuw idee om geld te verdienen kreeg verzonnen. Ik kon me niet voorstellen dat dat weer spontaan ging gebeuren. En die gedachte werd natuurlijk alleen maar realistischer met iedere dag dat ik niet schreef. De conclusie in mijn hoofd was duidelijk: gewoon weer beginnen!
Dus, hier ben ik weer, vol goede moed en met het vertrouwen dat de ideeën heus weer komen, iedere dag opnieuw...

En om dat luister bij te zetten, hier is 'Oud&Nieuw':
Vorig jaar zag ik op Oudjaarsdag mensen in de rij staan voor een oliebollenkraam. Niet een rijtje hè, nee, een heuse RIJ. Ik moet je zeggen dat ik dat nog nooit gezien had, zo'n enorme rij voor een oliebol. Ik ben überhaupt niet opgevoed met het idee dat je oliebollen koopt, mijn moeder bakte ze altijd zelf. Ze bakte ze met Oud&Nieuw voor ons en met de carnaval voor alle leerkrachten van de basisschool (onze buren), geen idee hoe ze daarop gekomen is eigenlijk.
Anyway, oliebollen bak je dus in mijn beleving, die koop je niet. Maar ja, andere mensen dus wel :-). Dus daar kunnen we aan verdienen.
Want je kunt natuurlijk zelf oliebollen bakken en ze verkopen. Niet in een kraam, want dan heb je een vergunning nodig. Maar wel bij jou in de buurt of in de flat (het wonen in een flat geeft me nieuwe, andere ideeën). Hang een briefje op in de flat dat je oliebollen bakt op bestelling en ze ook nog eens op 31 december thuis komt brengen. Mensen hoeven dan niet meer in de rij te staan, ze hoeven zelfs de deur niet uit, en wat gaat er boven zelf gebakken? Een appelbeignetje doet het ook goed denk ik.
Vergeet niet de ramen van je huis open te zetten want je hele huis stinkt, dat dan weer wel ;-).