Tuesday, April 30, 2013

Royaal zijn met zout

Ik schreef zondag al over Maxima en vermeld met klem bij dit blogbericht dat ik het nu níet over haar heb. Ik vind Maxima geweldig en zou haar zeker nooit voor royal-digger uitmaken. Maar eh...het ís natuurlijk een manier om aan geld te komen als je niet meer voor een baas wilt werken ;-).



Monday, April 29, 2013

Lees je rijk

Vandaag een tip voor een boek dat deze week uitkomt en dat ik absoluut wil hebben en dat ik jou bij dezen ook van harte kan aanbevelen. (Ja, dat weet ik nu al, de schrijfster is gewoon goed en ze weet waar ze over praat)
Het maakt mijn blog voor vandaag overbodig, één blogbericht in ruil voor een boek met tips om rijk te worden.

Waar doen ze het van


 16,95
Waar doen ze het van?





Drs. ing. Erica Verdegaal is econoom en publicist. Ze schrijft over persoonlijke geldzaken voor onder meer NRC Handelsblad, TROS Radar, de Geldgids van de Consumentenbond en maandblad ZIN.





Het boek is beschikbaar op 1 mei 2013 maar je kunt het wel alvast reserveren. Ik kan zelf niet wachten. Ik ben héél benieuwd. En ik vind het bijzonder jammer dat ik deze week niet jarig ben.

Sunday, April 28, 2013

Zeg, weet je dat je ontzettend veel op Maxima lijkt?

Ergens vorig jaar zag ik bij de kussenafdeling van Ikea iemand die ontzettend veel op Maxima leek. Zo sterk dat ik bijna op haar af was gelopen om te zeggen dat ze daar geld mee kan verdienen. Ik heb het niet gedaan toen, de wens naar een goed kussen ging even voor op het aanbieden van ideeën om geld te verdienen.
Ik was het hele voorval al lang weer vergeten toen we bij de snelkassa achter ons diezelfde dame mét bewaking zagen... Ik denk niet dat ze mijn geldmaakidee interessant had gevonden, een prins trouwen is ook best een goede inkomensboost.

Nu lijk ik zelf totaal niet op Maxima (al hebben we beiden een prins gevonden :-)) maar als ik dat wel had gedaan was de geldmaker daar! Ik lees hier bijvoorbeeld in een (ouder) artikeltje van RTL Nieuws over iemand die op Kate Middleton lijkt en daarmee 800 euro per uur verdient.

Als jij vindt dat je zo voor een heel bekende persoon door kunt gaan, waag dan je kans. Ik heb wat sites voor je gevonden die lookalikes aanbieden. Ik neem aan dat je ze zo aan kunt schrijven om je aan te melden, stuur wel even een fotootje mee hè.

Allelook-a-likes.nl
Artiestboeken.nl
Foppersinconcert.nl

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de impersonaties niet echt heel treffend vind, dus misschien kom je vrij snel in aanmerking voor een look-a-like-job.

Mocht je willen checken op wie je lijkt, dan is hier nog een app waarbij je een foto van jezelf kunt invoeren, dan kijkt de techniek als wiens lookalike jij geld kunt gaan verdienen...


Saturday, April 27, 2013

I like geld verdienen (/geld verdienen met facebook 1)

Zit je op facebook? Dan heb ik nu iets voor je gevonden om daarmee geld te verdienen. Niet veel, zo ver ik nu kan zien, maar je hoeft er ook maar bar weinig voor te doen.

Via Likebux krijg je opdrachten om een bepaalde facebookpagina te liken. En daarvoor krijg je tussen de 6 en 20 cent. Niet veel, akkoord. Maar ja, het zou eigenlijk ook wel raar zijn als bedrijven je een euro zouden betalen per like toch? Wees eerlijk.
Anyway, je kunt dus geld verdienen door zelf te klikken en je krijgt een percentage van wat mensen die zich via jou aanmelden verdienen. Dat maakt het toch wel weer leuker.

Ik weet niet hoeveel opdrachten er verstrekt worden via de site, hoe vaak je nieuwe pagina's te zien krijgt om te liken. Vooralsnog heb ik nu drie dagen de zelfde opdrachten gezien en is er niets bij gekomen. Maar ik houd je op de hoogte.

Je logt in via je facebookaccount en de voorwaarden zijn dat je minimaal 40 vrienden hebt en dat je je woonplaats, geboortedatum en geslacht hebt ingevuld aldaar.
Je kunt laten uitbetalen als je in totaal 5 euro hebt verdiend. Ik beloof bij dezen dat ik het jullie zal vertellen wanneer dat bij mij het geval is, zodat je een beetje een indicatie hebt van de snelheid/traagheid waarmee het gaat.

Ik ga de komende week nog verder zoeken naar mogelijkheden om geld te verdienen met facebook.
Dus hopelijk komt er een vervolg...(vandaar de wellicht voorbarige titel)

Friday, April 26, 2013

Oefening baart kunst

Zo knap!


Maar kun je er dan ook geld mee verdienen, vroeg ik me af, met iets wat je goed kunt maar wat niet een directe commerciële handigheid is.
Nou ja, eigenlijk wel. Je zou er namelijk workshops in kunnen geven. In iets waarop jij uitgebreid geoefend hebt om het te perfectioneren. Of als je je inkomen passief wilt maken: leid andere mensen op om workshops te geven waarvoor jij commissie krijgt.

Thursday, April 25, 2013

Voor de onbeheersten

"en het hart der onbeheersten zal zijn verstand weten te gebruiken"

Ik zocht eigenlijk alleen de juiste schrijfwijze van 'onbeheersten' en toen kwam ik bovenstaande tekst uit de bijbel tegen (op internet, ik heb niet de hele bijbel afgezocht naar de juiste schrijfwijze van het woord). Jesaja  32:4 zag ik...maar er staat niet in elke bijbel deze letterlijke zin. Geen idee uit welke versie dit komt eigenlijk.
Doet ook helemaal niet ter zake, ik ga helemaal geen religieus stukje schrijven (ik geloof alleen in Niets en Mogelijkheden). Ik vond alleen de zin zo treffend voor wat ik wél wil schrijven. (En dit begin laat mijn eigen onbeheersing wel weer duidelijk zien.)

Die onbeheersing dus, ik doel daarmee op mijn eigen gang naar de kringloopwinkel, een paar keer week, om mijn pastelservies van Regout (Maastrichts aardewerk) compleet te maken. Nou ja, ik doel eigenlijk nog meer op het feit dat mijn ogen tegenwoordig als vanzelf ook al het andere Maastrichts aardewerk overal uitpikken en dat ik het moeilijk vind om die spullen, die helemaal niet bij mijn servies horen maar die ik wel mooi vind (maar niet kan gebruiken) niet te kopen.

Het plan: ik mag lekker onbeheerst al die mooie spullen kopen die ik voor een prikkie tegenkom en waarvan ik weet dat ze zeker een grote prik waard zijn en dan ga ik ze verkopen in een webwinkel.
Een eigen webwinkel, met alle spullen die ik mooi vind (en gelukkig ben ik niet uniek), waar ik fijn naar kan kijken zolang ze niet verkocht zijn en waarmee ik vervolgens winst kan maken.

Een webwinkel beginnen dus... Misschien is het ook wat voor jou? Misschien heb je ook een bepaalde koopwoede? Of misschien wil je liever je zelfgemaakte schilderijen verkopen? Of je zelfgeïmporteerde handgemaakte batikdoeken aan de man brengen? Een webwinkel dus.

Hier nog wat tips:

Webwinkel Keurmerk
Zegt zelf: Vertrouwen is erg belangrijk bij het verkopen op het internet. De conversie van uw webwinkel is te verbeteren door een goede uitstraling. Een webwinkel keurmerk helpt hierbij. Stichting WebwinkelKeur is het enige echte non-profit webwinkel keurmerk. U kunt al lid worden voor slechts €7,- per maand. Hiervoor krijgt u naast een geschillencommissie ook een klantenervaringen systeem en controle middels mysteryshoppers. Kortom een keurmerk dat zichzelf terug verdient.

Startze.nl
Héél handig om een snelle startpagina te maken waarop je een link zet naar de nieuwe webwinkel. Het is gratis en het wordt goed gevonden in Google. (En je wilt dat mensen je webwinkel vinden toch?)

Cursus slimmer ondernemen in één minuut
Ontzettend leuke, interessante, gratis online cursus (middels een nieuwsbrief in je e-mailbox) van DigiVaardig&DigiVeilig, MKB en Syntens. Echt leuk, ik heb er al veel van opgestoken.

En voor de webwinkel zelf, googel even op webwinkel (eventueel met 'gratis' erbij) en je wordt bedolven...

Dan nu iets anders (inhakend op het hebben van je eigen (web)zaak) waarmee wij (jij en ik) geen geld verdienen maar waarvan het wel nodig is dat het gerealiseerd wordt: Er moet een organisatie komen die opkomt voor de belangen van zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel). Ik las in de krant vorige week een stuk over het nieuwe sociaal akkoord. Dat akkoord is gesloten tussen de 'sociale partners' (de in de Stichting van de Arbeid verenigde werkgevers en werknemers) en de overheid. Daarbij worden zzp'ers dus niet vertegenwoordigd. Het lijkt me tijd om de barricaden op te gaan, of in ieder geval alvast een organisatie in het leven te roepen om als vertegenwoordiger van alle zzp'ers op te treden. Ik heb al een naam: mmo (maar mét organisatie, voluit misschien dan zzp-mmo...)

Over onbeheerst gedrag zeg...dit stuk is véél te lang!

Wednesday, April 24, 2013

Droedeldoel

Een klein bureautje denk ik met voor zover ik kan zien weinig opdrachten maar het idee is leuk...
Bij Wannalogo vind je ontwerpwedstrijden. En het fijne is: je mag ook zonder gecertificeerd kunstzinnig te zijn mee doen.
Op dit moment zijn er twee wedstrijden, beide om een logo te ontwerpen.

Toch leuk om lekker een beetje te knutselen met wat tekenprogramma's op de computer. Ik heb geen idee van de uiteindelijke winkans maar ik zie dat één wedstrijd nog 30 dagen loopt en dat er maar twee inzendingen zijn. De maker van het winnende ontwerp krijgt 399 euro. Grijp je kans!

Dus, voor mensen die zich betrappen op droedelen (=gedachteloos tekenen of krabbelen), geef er een draai aan. Bewaar al je droedels en maak er mooie logo's, visitekaartontwerpen en websites mee.

Tuesday, April 23, 2013

Vrijmarkt 2.0

Ik las vandaag in nrcnext een stukje over games. Oude games. En dat die dingen veel geld waard zijn.
De schrijver van het stukje (David Nieborg) heeft het over oude spelcomputers en oude computerspelletjes. Zeker degene die nog in de ongeopende, originele verpakking zitten. Voor een ongebruikte en in bijbehorende doos zijnde Sega Genesis wordt zeker 2000 euro neergeteld, schrijft hij. Ook een verzegeld doosje met daarin Super Mario Bros 2 levert die tweeduizend op. Jeetje.
Hij geeft de tip om daar goed op te letten op Koninginnedag. Nou, dat ga ik zeker doen. Ik moet me alleen nog even inlezen in de materie want ik heb er de ballen verstand van (en daarom vind ik Mario Bros waarschijnlijk een stom spel...nooit gespeeld), mijn zusje was vroeger van dat soort speelgoed, ik was meer van de bieb.

Anyway, onderaan zijn stukje schrijft David: "En altijd even op eBay kijken als je ergens op een kleedje een ongeopend doosje spot."
En daarmee komt mijn tip voor Koninginnedag: Ga niet de deur uit zonder smartphone (of ander medium met mobiel internet). Want wat is het heerlijk om direct op eBay of marktplaats te kunnen checken wat de marktwaarde is van wat je allemaal tegenkomt. Of om de handtekening van Van Gogh te kunnen verifiëren...

Dus...wie heeft er een smartphone te leen op 30 april? ;-)

Monday, April 22, 2013

Arbeidsvitaminen

Vandaag vind ik het wel weer eens tijd voor een besparingstip, in het kader van geen geld uitgeven is ook geld verdienen, de indirecte geldmaker...

Het is er één waar je wel wat voor moet doen maar ik denk dat áls je deze tip omarmt, het wellicht als ware hobby zal blijken. Wie weet.

Ik ben een tijdje terug op zoek gegaan naar volkstuincomplexen hier in de buurt, omdat mijn eigen prachtige 19e eeuwse boerderij met gigantisch erf, boomgaard, moes- en kruidentuin nog in aanbouw is...(een en ander is nog in de visualisatiefase).

In mijn zoektocht naar verbouwbare grond omdat ik geen tuin heb, stuitte ik op 'de schooltuinen'. En daar zoeken ze vaak vrijwilligers. Vrijwilligers om te helpen de jeugd van tegenwoordig te leren hoe je moet schoffelen (of is dat Brabants?), wat snijbiet is en dat een ui mooi bloeit. Vrijwilligers om de tuinen leerlingklaar te maken en te onderhouden (want de kinderen komen vaak maar één keer per week om hun eigen stukje grond te bewerken).
Goed, als je dat leuk vindt om te doen voor één of twee dagen in de week dan komt nu het leuke voor jou: bij veel schooltuincomplexen krijg je als vrijwilliger een eigen stukje grond om op te verbouwen wat je wilt. Dus je eigen moestuin zonder huur (geldhuur dan, je betaalt wel tijdhuur). Zelfs als je geen grond krijgt, kun je besparen op je boodschappen want er blijft op een moestuin altijd veel groente over die de kinderen niet mee naar huis (willen) nemen.

Beetje vreemde besparingstip misschien maar ik wilde hem je toch niet onthouden. Het zal maar net de voor jóu ultieme tip zijn die je leven verandert :-). Anyway, heb je geen tuin maar wil je wel tuinieren, ga dan op zoek naar de schooltuinen bij jou in de buurt en vraag naar de voorwaarden. Mochten er geen schooltuinen zijn, dan zou je ook eens langs kunnen gaan op een volkstuinencomplex, misschien is daar wel iemand die hulp nodig heeft bij het kweken in ruil voor lekkers van het land? En anders probeer je net als ik van je balkon een moestuin te maken. Mijn moeder gelooft niet dat er iets van komt en verklaart me voor gek maar als mijn spruitjes, courgettes, bloemkolen, peultjes en nog veel meer wél lukken, dan ben ik toch heel blij dat ik het gewoon geprobeerd heb.

Sunday, April 21, 2013

Fluitend geld verdienen

Voor wie veel geld wil verdienen in korte tijd en op korte termijn:

Schrijf een nieuw koningslied!

(niet weer zo'n zijige alsjeblieft)

                                                                                                                                                                                                  foto ANP



Saturday, April 20, 2013

Nou hebben ze het tóch leuker gemaakt

Hier wordt een mens blij van. Een mens dat een paar jaar terug haar baan heeft opgegeven dan. En verder ieder ander met een sterk wisselend inkomen.

Ik werd van de week gewezen op iets liefs van de belastingdienst: Middeling. O, wat vind ik dat nu al een fijn woord. Ik had vanochtend aan de vertaling van een menukaart moeten werken maar ik heb de hele ochtend (mezelf rijker) gerekend.

Het principe: als je een sterk wisselend inkomen hebt, of hebt gehad, dan vindt de belastingdienst dat je in sommige gevallen benadeeld bent ten opzicht van mensen met een stabiel inkomen. En je kunt dan geld terug krijgen. Het gaat hier steeds om drie opeenvolgende belastingjaren die je kunt middelen, waarbij je tot 3 jaar na het laatste jaar dat mee wordt genomen in de berekening, een middeling kunt aanvragen.

Een voorbeeld: 2009 - gewone baan; 2010 - paar maanden gewerkt; 2011 - geen inkomen.
Of juist andersom: 2009 - student, kleine bijverdiensten; 2010 - student, bijverdiensten; 2011 - leuke baan
Het geldt ook voor ondernemers, die het ene jaar grote inkomsten hebben en het andere jaar niet.
De belastingdienst zegt dat je in zulke gevallen in plaats van de drie flink verschillende inkomens, het gemiddelde van de inkomens in alle drie de jaren kunt gebruiken. Vervolgens reken je uit hoeveel belasting je in dát geval moet betalen en dat trek je af van wat je in eerste instantie hebt moeten betalen, het verschil, minus een drempel van €545 krijg je terug.

Hier heb je links van de belastingdienst, de eerste legt het principe uit (een stuk duidelijker dan ik), de tweede laat een duidelijke voorbeeldberekening zien en de derde omvat de tabel die je nodig hebt om de verplichte belasting per jaar uit te rekenen:

Belastingdienst-middeling
Belastingdienst-voorbeeld middelingsberekening
Belastingdiens-tarieven inkomstenbelasting jonger dan 65 jaar

Let wel, het is even rekenen, met alle verschillende belastingschalen in de verschillende jaren, maar ik vond het eigenlijk wel leuk om te doen.

Als jij niet zo'n rekenliefhebber bent, zijn er ook sites die het een en ander voor je uit willen rekenen. Ik heb er een paar gezien die er een vergoeding voor vragen maar ik heb hier twee voor niets werkende berekeningssites voor je:

Belastinghelden.nl
Berekenhet.nl

Als je klaar bent met rekenen en je hebt volgens jouw berekening recht op teruggaaf (vergeet niet de teruggaafdrempel van €545 er vanaf te trekken, je krijgt alleen terug wat boven dat bedrag uit komt), dan stuur je een brief naar je belastingkantoor met het verzoek tot het toepassen van middeling. De berekening moet je meesturen.

Nou hebben ze het tóch leuker gemaakt, de lieverds...

Friday, April 19, 2013

Parkeerbeheer

Parkeren, daar wil ik het vandaag over hebben. Bij ons voor de flat is het geen probleem maar toen ik nog in Amsterdam woonde, hoorde ik mijn vader soms al zuchten als hij de straat in kwam gereden (en ik woonde 3-hoog). Geen plek voor de deur en dan ook nog eens een exorbitant bedrag in de automaat (niet de dichtstbijzijnde want die is natuurlijk kapot) moeten gooien.
In ieder geval. Uiteraard is ook hiermee geld te verdienen.

Als je in een grote stad woont en je hebt een parkeerplaats (zeker die in een parkeergarage zijn in trek) dan is die prima verhuurbaar. Daar waar het betaald parkeren is uiteraard. Als je zelf geen gebruik van de plaats maakt, of maar heel weinig, dan zou je hem op marktplaats kunnen aanbieden.
Er zijn ook sites die als een soort van parkeerplekmarktplaats fungeren:

Parkeerplekken.nl (ik zie dat daar de parkeerplekken voor tussen de 100 en 240 euro per maand worden aangeboden)

en voor een wat andere markt, waarbij mensen je plek ook per uur kunnen huren (ik weet niet of het heel handig is voor particuliere verhuurders maar ik hoor het graag van je): Parkeerdichtbij.nl

Als je het groter aan wilt pakken en je woont in de buurt van Schiphol (of een ander vliegveld maar ik heb geen idee van het parkeerbeleid daar) dan kun je een heuse parkeerbusiness opzetten. Ik heb vorig jaar een jongen gesproken die in Roelofarendsveen zoiets had opgezet. Hij huurt een parkeergarage in een verder leegstaand bedrijvenpand (en die zijn er immers in this day and age meer dan genoeg) en gebruikt die parkeerruimte voor zijn parkeerbusiness. Prima geregeld allemaal. Toen wij bij hem onze auto stalden, werden we na het parkeren netjes met een shuttlebusje naar Schiphol gebracht. Bij terugkomst, toen we onze koffers van de band haalden, hebben we hem gebeld en toen we naar buiten liepen, stond hij alweer klaar.
Kijk, dit is uiteraard geen snelle manier van geld verdienen, dit is gewoon een bedrijf opzetten. Maar wel een goed idee voor een bedrijf. Als je het gaat doen ooit, doe het wel netjes alsjeblieft, ik hoor er ook veel slechte verhalen over tegenwoordig, zeker over het valetparking.

Anyway, geld verdienen met parkeren dus.

Thursday, April 18, 2013

Queen of merchants-day

Koninginnedag komt er aan. Het is knap als je het gemist hebt dit jaar, want je wordt doodgegooid met het koningshuis.
Koninginnedag is mijn feest. Voor heel veel mensen uiteraard, gezien de drukte op straat. Maar ik bedoel eigenlijk dat ik persoonlijk de dag absoluut niet wil missen. Er werd me dit jaar aangeboden om op 30 april mee naar de Efteling te gaan en ik kwam ook supergoedkope vakanties tegen met terugkomst op deze dag of een dag later maar nee, niet voor mij hoor! (Mocht jij wel willen: Lanzarote voor 253 pp en Turkije voor 199 pp) Vroeger was het voor mij hét feest voor dansen op straat (vroeger is niet zo heel lang geleden hoor), met bier en pijn aan mijn voeten, nu is het mijn inkoopfeest.

Ik heb waarschijnlijk al vaker hier geroepen over leuke ideeën om geld te verdienen op de vrijmarkt (mocht je nog meer ideeën wensen, wees dan vrij om me ernaar te vragen) maar wat ik zelf eigenlijk doe en wat ik iedereen kan aanraden, hopend dat niet daadwerkelijk iedereen het doet: ga niet verkopen maar kopen.
De prijzen zijn nooit zo laag als op deze vrijmarkt, omdat het voor veel mensen het resultaat van een grote schoonmaak is en omdat de verkopers liever niets mee terug naar huis willen nemen.

Je kunt de mooiste dingen vinden tussen de rotzooi. Ach, het is natuurlijk allemaal een open deur. Jullie weten zelf heus wat voor leuks er te koop is op Koninginnedag. En als je wel eens naar Tussen Kunst en Kitsch kijkt, weet je zeker dat er voor kapitalen op kleedjes ligt.

Maar, kijk nu eens met andere ogen. Kijk niet naar wat je per se zelf wilt hebben, wat leuk staat in je huis of wat hoort bij je verzameling. Kijk naar wat een ander wil. Kijk naar wat er verkocht wordt voor schampere prijsjes en naar wat je ervoor kunt vragen op marktplaats. Ik heb eens een schilderij gekocht voor 30 euro op de vrijmarkt, dat ik later (precies op de eerste dag dat ik baasloos/vrij was) voor 500 euro heb verkocht.  Kijk met handelaarsogen. Scan wat er allemaal ligt.

En doe nu alvast het voorwerk: laat je bijspijkeren op het gebied van kunst, antiek en wat er verder van waarde is. Lees boeken en kijk naar 100 afleveringen van Tussen Kunst en Kitsch (is het al duidelijk dat ik een fan ben).


Wednesday, April 17, 2013

Honger

Vandaag heb ik mijn geneesmiddelenonderzoeksdag (zie eerder bericht), maar dan die zonder geneesmiddel. Ik mocht vanaf 22:00 gisteravond niets meer eten en alleen water drinken. En vanochtend kreeg ik een beker met 500 ml calorierijke drank. Een heel zoete 900 kcal. In het begin werd er om het half uur wat bloed afgetapt voor onderzoek, daarna om het uur een later om de twee uur. Dat aftappen gaat via een canule/infuusje in je arm, zodat er niet de hele dag geprikt hoeft te worden.
En dat was het. Appeltje eitje. Maar dan zonder appel en zonder ei want we mochten de hele dag niets eten.  Logisch, want dit onderzoek gaat over de reactie van het lichaam op die zoete, zware smurrie van vanochtend. Ik lach mezelf wel een beetje uit omdat ik vandaag mijn geld verdien met honger lijden...als ik ergens een hekel aan heb is het wel honger. Je moet iets over hebben voor de vrijheid hè. Naast het uitlachen is er ook tijd genoeg voor wat diepere contemplatie; ik krijg na een dag niet eten een broodmaaltijd en 200 euro. Er zijn heel veel mensen die na een dag niet eten, alleen nog meer niets te eten krijgen. En dan de volgende dag weer en weer en weer.

Goed, ik kan je dit in ieder geval zeker aanbevelen. Ik denk zelfs wel dat ik me inschrijf voor echt medicijnenonderzoek. Mocht je interesse hebben dan verwijs ik je wederom naar de site van CHDR. Er is op dit moment zelfs nog plek bij het niet-geneesmiddelen-maar-calorierijkedrank-onderzoek voor:

40 gezonde vrijwilligers (20-59 jaar) > VOL!
20 gezonde vrijwilligers met overgewicht (hoog vetpercentage) (30-59 jaar) 
20 gezonde vrijwilligers met ondergewicht (laag vetpercentage) (30-59 jaar)
20 gezonde senioren (60-70 jaar)
Hierbij de directe link: Onderzoek naar de effecten van een calorierijke drank

Ik hoor je nu denken: "Maar Suzanne, fijn dat je opschrijft hoe je het gehad hebt, maar je hebt ons iedere dag een NIEUW idee beloofd, dit is geen nieuw idee!"
Mee eens. Maar ik moet zeggen dat ik door de honger die nu aan me gaat knagen, mijn inspiratie uit me voel wegsijpelen. Het schrijven lukt maar iets nieuws verzinnen zit er niet echt in. Ik denk dat ik vooral de koffie mis. Ik begon de dag met een idee dat ik vannacht bedacht: geld verdienen door je eicellen te doneren (het was maar een idee, niet per se één waar ik zelf mijn geld mee zou willen verdienen). Maar na wat onderzoek vanochtend: dat mag dus niet. Tenminste, niet in Nederland. Je mag wel eicellen doneren maar je mag er geen geld voor vragen.
Toen dat idee om over te schrijven van de baan was, greep ik terug naar iets wat ik onlangs ben tegengekomen: het verkopen van je telefoonnummer. Ik had namelijk een soort marktplaats gezien voor interessante telefoonnummers. Voor als je toevallig 06 12345678 hebt gekregen zeg maar. Maar ik heb de site bekeken en ik geloof er geen snars van. Mocht je het met eigen ogen willen bezien, be my guest: Nummerverkopen.nl. Maar ik zie dat degene die 90000 euro vraagt voor zijn niet bijster interessante nummer zelf 250 euro biedt...

Dus, vandaag geen leuk nieuw idee. Eén oud idee, één illegaal idee en één niet werkend idee. Ah ja, morgen weer een dag.

Tuesday, April 16, 2013

Toch een goed idee

Vandaag ben ik behoorlijk aan de duffe kant vandaar dat dit een hele korte wordt.

Ik heb in 2010 geschreven over betaald krijgen voor het hebben van reclame op je auto en dat ik het me wel duidelijk was dat de bedrijfjes die hier in 'handelden' niet veel goeds in de zin hadden waarschijnlijk.
Je kunt naar mijn oude blogbericht gaan via deze link: Toch niet zo'n goed idee

Maar toen ik vorige week bezig was over reclame in je tuin en dat ik een bedrijf had gevonden dat een advertentielocatie zoekt voor hun eigen borden, zag ik dat datzelfde bedrijf óók je auto wil als reclamelocatie. En dan is het natuurlijk een ander verhaal. Niet dat schimmige gedoe als waar ik eerder over schreef, maar gewoon een bedrijf dat jou rechtstreeks betaalt voor hun eigen sticker op jouw auto.

Bij dezen de link voor als je interesse hebt: Skichalet op je auto
Ik houd ermee op voor vandaag. Tot morgen.

Monday, April 15, 2013

Restaurantje spelen

"Waarom schrijf je niet een keer over huiskamerrestaurants?" vroeg mijn moeder.
Nou, omdat ik niet goed weet of het wel mag, het 'runnen' van een huiskamerrestaurant, in verband met paracommercie en anders regels... Over paracommercie (een vorm van oneerlijke concurrentie door horecadiensten aan te bieden aan het publiek zonder een eigenlijke horeca-onderneming te zijn) heb ik al eerder geschreven in: Paracommercie op stokjes

Maar goed, heb toch maar even uitgezocht wat wel en niet mag, omdat ik het wel een leuke manier om geld te verdienen zonder baan vind.

Een huiskamerrestaurant is een restaurant in je eigen huiskamer. Open deur. Je kookt dus voor vreemden en vrienden die betalen voor wat jij gekookt hebt. Volgens mij is het begonnen met studenten die een paar keer per maand kookten voor wie aan wilde schuiven. In ieder geval is het fenomeen behoorlijk uitgegroeid en een eigen leven gaan leiden. Als je nu googelt (opgezocht in Van Dale) op huiskamerrestaurant dan zie je ook veel 'echte' restaurants die toevallig in een huiskamer gesitueerd zijn. Niet langer meer persé de lange tafel waaraan een ieder kan aanschuiven.

Maar mag het wel?
Ik heb voor deze vraag weer teruggegrepen naar de website van het Bureau Eerlijke Mededinging en daar heb ik een niet heel erg positief antwoord gevonden. Al moet ik zeggen dat het op sommige punten wel wat vaag blijft. (Misschien expres?)

Horecabedrijf

Indien een particulier bedrijfsmatig horeca-activiteiten gaat ontplooien is er al snel sprake van een horecabedrijf. In het algemeen hebben de horeca-activiteiten als bedrijf plaats als daarmee (al dan niet naast andere activiteiten) zelfstandig aan het economisch verkeer wordt deelgenomen. Dat betekent dat de horeca-activiteiten duidelijk en kenbaar worden aangeboden, hetgeen naast de feitelijke wijze van presentatie - herkenbaarheid voor de consument - ook bereikt kan worden door het maken van reclame voor de horeca-activiteiten. Het al of niet maken van winst met de horeca-activiteiten is voor de beoordeling niet van belang.
Van belang is dat voor de consument duidelijk is dat dranken, spijzen of maaltijden worden verstrekt voor gebruik ter plaatse. Zo is gevelreclame of anderszins op het publiek gerichte aanduidingen voldoende om aan te nemen dat de horeca-activiteiten als bedrijf plaatshebben. Dat is zeker ook het geval als voor de horecadiensten reclame wordt gemaakt, bijvoorbeeld door advertenties, flyers, op internet en social media of indien de betreffende onderneming met het aanbieden van horecadiensten is opgenomen in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Drank- en horecavergunning
Indien er in de ruimte waarin het huiskamerrestaurant wordt geëxploiteerd tegen betaling alcoholhoudende dranken voor gebruik ter plaatse worden verstrekt, dan is er op grond van de Drank- en Horecawet sprake van het exploiteren van een horecabedrijf. In dit geval is een drank- en horecavergunning vereist.
Voor het verstrekken van een drank- en horecavergunning moet de ruimte waarin de alcohol wordt verstrekt voldoen aan een aantal inrichtings- en brandveiligheidseisen. Eén van de inrichtingseisen is dat de ruimte tenminste 35m2 is. Daarnaast moet de aanvrager een verklaring sociale hygiëne kunnen overleggen.
Indien er geen alcoholhoudende dranken voor gebruik ter plaatse worden verstrekt, is uiteraard ook geen drank en horecavergunning vereist. Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat het vereiste van een drank- en horecavergunning niet kan worden omzeild door gasten/cursisten zelf alcoholhoudende dranken te laten meenemen. Artikel 25 van de Drank- en Horecawet verzet zich daartegen.
Bestemmingsplan
Indien een particulier bedrijfsmatig etenswaren en dranken voor gebruik ter plaatse gaat verstrekken en er dus sprake is van een horecabedrijf, dan moet de bestemming van het betreffende perceel volgens het bestemmingsplan 'horeca' zijn. Bron (gekopieerd dus): Huiskamerrestaurant - regels volgens BEM

Dus, volgens mij zit je alleen goed als je alcoholvrije avonden organiseert en ben je voor de rest eigenlijk in overtreding...

Tenzij je aan niemand vertelt dat je een huiskamerrestaurant hebt...

Sunday, April 14, 2013

Windeieren

Ik ben dit weekend in Drenthe en wat me opvalt is de ruimte. Als je je ogen half dicht doet, door je wimpers kijkt, waan je je in het Nederland van vervlogen tijden. Lang vervlogen, de tijd van nog nooit gehoord van  vinexwijken en auto's, de tijd vóór de drukte, de tijd dat het landschap van Nederland eruit zag als een plaat van verschillende schakeringen groen en blauw met dorpen en steden op willekeurige plaatsen erin geplakt.

Ahum, ik verdwaal in het landschap en de tijd. (Drenthe als TARDIS...maar dat is alleen een grapje voor de enkeling ben ik bang.)

Maar... het verbaasde me enorm dat er zo ontzettend weinig windmolens waren (wel veel hoogspanningsmasten trouwens). Eigenlijk heb ik er geen één gezien. Uiteraard heb ik maar een klein stukje van Drenthe gezien. Hoe dan ook, ik begrijp het niet. Al die boerderijen met grote erven die ik heb gezien, nergens een windmolentje te bekennen. En dat lijkt me nou zo'n ontzettend eenvoudige manier om geld te verdienen, indirect dan, in ieder geval in eerste instantie, als je al die ruimte toch hebt en de wind vrij spel heeft op jouw gebied. Oké, je zult moeten investeren of héél handig moeten zijn. Maar je hoeft natuurlijk niet zo'n gruwelijk groot gevaarte op je erf te zetten. Me dunkt dat je met minder energie af kunt. Bovendien zijn er vast wel subsidies te regelen voor deze duurzame energiemaker. Daarnaast zou je hem natuurlijk ook kunnen laten sponsoren. Combineer dit idee leuk met mijn blogbericht van een paar dagen geleden en zet een windmolen mét reclame op je erf.

Naar wat ik heb begrepen is het echt rendabel om je eigen energie op te wekken. Doe er daarom ook nog wat zonnepanelen bij en draai fijn de boel om: laat de Nuon aan jou betalen voor de energie die jij levert.
Goed voor jou en goed voor het milieu. Niemand die je hiermee lastig valt, als je tenminste geen heel molenpark aanlegt die stiekem toch de buren van het balkon blaast of zo'n enorme windmolen neerzet die helaas toch een Boeing 747 nadoet (volgens Jan Mulder).


Saturday, April 13, 2013

Stilstaan is zonde

Weer wat nieuws gevonden om geld te verdienen zonder er überhaupt voor te hoeven werken. Nou ja, gevonden, ik zag gewoon een advertentie voorbijkomen. Ik kom gewoon niet meer toe aan het verzinnen van nieuwe ideeën, er is al zoveel om over te schrijven dat gewoon aangeslingerd komt (bestaat die uitdrukking wel?). Anyway, ik hoéf dus voorlopig niet eens origineel te zijn... bij dezen dus weer de originaliteit van een ander:

Bij Snappcar kun je je eigen auto verhuren aan anderen. Mijns inziens een handige manier om geld te verdienen aan je auto als je hem toch maar weinig gebruikt. Of als je heel duidelijk voor ogen hebt in welke periodes je hem altijd of absoluut nooit gebruikt.
In eerste instantie leek me dit een bijzonder moeilijk te regelen idee, qua benzinegeld, verzekering, verkeersboetes, schadegedoe, de betrouwbaarheid van de huurders en de afwaardering van je heilige melkkoe. Maar ik heb de site goed doorgelezen en ik moet zeggen dat het er naar uitziet dat ze (heb ook een smoelenboek gezien) het goed voor het elkaar hebben. Je auto (qua lease-auto's is in ieder geval met Athlon een afspraak gemaakt) is verzekerd, en ook de rest van wat ik hierboven als beren op de weg noemde, is voor zover ik kan zien afgetikt. Ik ben eigenlijk best onder de indruk. Snappcar heeft Centraal Beheer Achmea, Athlon, Rabobank en de ANWB als partners.

De daghuurprijs van je auto bepaal je zelf. Een tientje daarvan gaat naar Snappcar.

De voorwaarde is dat je een auto moet hebben...en dat ie in goede staat is, z'n/haar APK goed heeft doorstaan en dat jijzelf van het betrouwbare soort bent. Maar van dat laatste ging ik wel al uit...anders kwam je vast niet op mijn blog, dan ging je wel een bank beroven.


Friday, April 12, 2013

Cash for trash

Gisteren de Keuringsdienst van Waarde gezien? Het ging over lianen die je bij tuincentra kunt kopen. De verslaggevers reisden af naar de Filipijnen om de directeur van het importbedrijf van betreffende lianen te spreken. Wat een inspiratie voor een mindset om geld te verdienen! De man loopt door een oerwoud en ziet om zich heen, vooral op de grond, de artikelnummers al. In het 'onkruid' en afval van het oerwoud ziet hij producten die hij kan verkopen als decoratiemateriaal. Geweldig. Tenminste, de mindset vind ik super, ik heb wel mijn twijfels over 'onkruid' (ken ik niet) en het kappen ervan....

Maar het idee, het zien van nieuwe mogelijkheden in wat anderen als afval beschouwen; ik word er altijd zo warm van als ik hoor over zulke mensen, zulke ideeën. Ben eigenlijk een beetje jaloers. Ik zou zó graag zo creatief zijn als zij. Ik heb pas een hele tijd zitten staren naar lege yoghurtemmertjes waarvan ik het zo zonde vind om ze elke keer weer weg te moeten gooien. Maar ik kom er niet op. Is het een kwestie van meer tijd nemen, meer rust creëren, nóg harder staren? Ik vind namelijk wel dat ik ooit iets moet verzinnen. Ik wil héél graag iets origineels verzinnen, met afval. En dan graag een beetje op tijd, vóór ik bejaard ben alsjeblieft. Ik wil stinkend rijk worden met een origineel en briljant en bovenal duurzaam idee... lekker hoog hè, die lat? Maar als je hem niet hoog legt, hoef je niet te springen en hoe blijf je dan actief?

Anyway, ga naar buiten, kijk om je heen en bedenk wat je kunt maken van de rotzooi die je ziet :-).
Maak jurken van plastic zakken (gezien), lampen van plastic melkflessen (gezien, vrouw uit Utrecht doet dat, haalt overal melkflessen op daarvoor), kunstwerken van fietsbanden (over gehoord) en wees lekker creatief met kurk (!).



Thursday, April 11, 2013

Ik hoor de vogels fluiten, of hoe noem je dat ook alweer?

Gisteren schreef ik over het plaatsen van reclameborden in je tuin of op je land. En nu kwam ik al een bedrijf tegen dat op zoek is naar adverteerlocaties: Skichalets zoekt locaties. Er staat bij dat ze ook alles regelen.

Zo werkt het hè, daar waar je mee bezig bent in je hoofd, is wat je om je heen ziet. Ik zal het je nog sterker vertellen (risicolopend dat je me niet gelooft, maar dat moet dan maar). Ik heb een paar dagen geleden iets gelezen over betaald twitteren en ik had voor mezelf al een 'draft' gemaakt hier, met links, zodat ik er later over kon schrijven aan jullie. Staat het vandaag in nrcnext. Echt, over hetzelfde bedrijf. En het was niet iets dat naar me schreeuwde vanaf elke site op het Internet. Ik heb gezocht naar manieren om geld te verdienen (want ik haal mijn inspiratie ook niet altijd uit de lucht, bovendien moet ik onderzoek doen...) en ik stuitte op Spreadthebrand.com.

Zelf leggen ze hun concept zo uit:
Spreadthebrand.com matched invloedrijke Twitteraars met merken via haar mediaplatform

Om je dan te vertellen dat je in drie stappen klaar bent om betaald te krijgen voor het rondtwitteren van reclame:
Meld je aan via Twitter
MELD JE AAN
1. Influencers (twitteraars) die in de toekomst uitgenodigd willen worden voor deelname aan een merk- of marketingscampagne melden zich aan via de "Meld je aan" knop:  
In het vervolgmenu kun je de onderwerpen selecteren waar jouw interesses liggen. 
Spread the Brand berekent vervolgens welke brands & campagnes het beste bij jouw persoonlijke interesses passen.
2. Je ontvangt automatisch bericht per e-mail wanneer het platform een match heeft gevonden tussen jou en het brand of de campagne. Je krijgt een korte briefing met jouw Social Media Value voor de opdracht.
De keuze is altijd aan jou om de opdracht te accepteren of af te wijzen. 
3. Als je de opdracht hebt geaccepteerd, kun je inloggen en het bericht dat klaarstaat aanpassen en verzenden. Zodra de Tweet is verzonden ontvang je van ons de afgesproken vergoeding.

Goed, je zou toch bijna denken dat het mijn eigen bedrijf is of dat ik door ze betaald word hè? Is niet. (Al zal ik ze een mailtje sturen om te vertellen dat ik ongevraagd reclame voor ze heb gemaakt...wederom: je weet nooit hoe een koe een haas vangt.) Ik vond gewoon hun eigen uitleg duidelijk (al heb ik er een taalfout uit gehaald) en kort genoeg om integraal over te nemen.

Ik heb nóg zo'n bedrijf voor je gevonden trouwens: Twitmij.nl
Hun tekst om jou binnen te halen dan ook:

Geld verdienen met Twitteren? Word net als andere twitteraars ook betaald voor het schrijven en plaatsen van tweet relevante redactionele content zoals virals, artikelen, games en andere content. Ook jij kunt eenvoudig geld verdienen met je twitteraccount. Meld je nu aan en krijg toegang tot je persoonlijke Twitmij Twittershome.

En ik zie dat zij hetzelfde principe hebben voor 'facebooken' en 'bloggen', respectievelijk Facemij.nl en Blogmij.nl.
O jeetje, zelfs voor je Youtubekanaal zie ik nu: Social1nfluencers.com.

Weer genoeg geld te verdienen...
Let wel, als je geen virtuele vrienden of volgers hebt, ben je niet interessant voor deze bedrijven. Uiteraard. In het wilde weg een beetje fluiten in de woestijn, dat hoort niemand. Maar geen nood, vrienden kun je kopen tegenwoordig. Lees het artikeltje in nrcnext van vandaag maar. Ik zoek later nog wel eens uit hoe dat precies zit. Voor nu: make friends, not war.

Wednesday, April 10, 2013

Starend uit het raam

Ik weet niet of het mag (check bij de gemeente, bij de welstandscommissie), maar zou je niet gewoon reclameborden in je tuin kunnen zetten? Misschien kun je eens een bedrijf benaderen om te polsen voor interesse. Als jij aan een drukke weg woont, lijkt het me best een goede mogelijkheid. Er wordt ook geadverteerd in een bus, waarom dan niet daar waar de bus langs rijdt? Levert die stomme drukke weg waar je je aan ergert, toch nog wat op.
Of woon je toevallig bij een punt waar de trein vaak stil staat? Is wél leuk voor een adverteerder.
Misschien woon je aan het begin van een dorp of stad en wil een bedrijf in het midden van die plaats wel een aankondigingsbord bij jou plaatsen. 'Het lekkerste eten van Overijssel - Restaurant Huppeldepup'. Of een soort bewegwijzering: 'Volgende straat links → Jumbo'.
Of wat je wél veel ziet: grote borden in een weiland naast de snelweg. Moet je wel een weiland hebben...

Maar je zou ook van een kleine kamer met raam dat je niet nodig hebt, een soort abri kunnen maken. Voor als je geen tuin hebt...

Alleen woon ik zelf dus op een flat.
Maar misschien kan ik eens met de VVE praten over reclame op het dak, er komen wel veel vliegtuigen laag over...

Tuesday, April 9, 2013

Hoe een koe een haas vangt

Ik was vandaag in het ziekenhuis van Nieuwegein. Daar zit ín het gebouw, bij de koffiehoek, een winkel van Livera. Nu wilde ik vandaag niet hét idee van een lingeriewinkel de wereld in slingeren. Maar ik wil wel graag iets schrijven over de geweldige mogelijkheid die Livera voor zichzelf gecreëerd heeft daar. Wat een uitgelezen kans en een uitgekiend plan, om pyjama's en ondergoed te verkopen in een ziekenhuis. Briljant.
Te voor de hand liggend voor woorden maar je moet er maar op komen!

Ik heb geen direct geldmaakidee voor je vandaag maar me dunkt dat bovenstaande wel zorgt voor inspiratie.
Wat is er al om je heen en wat kun je er mee doen? Oude en nieuwe voorbeelden:

Regent het? Verkoop dan paraplu's bij het station.
Schijnt de zon? Verkoop zonnebrillen op het strand.
Sneeuwt het? Verkoop schoenspikes bij het winkelcentrum.
Zijn er veel hotels of B&B's bij je in de buurt? Verkoop daar je zelfgemaakte jam in mooie kleine potjes.
Wonen er veel kinderen in de buurt? Ga oppassen.
Wonen er veel ouderen? Geef computercursussen.
Veel anderstaligen? Geef Nederlandse les.
Veel jongeren? Geef huiswerkbegeleiding.

Anyway, kijk naar wat er is en doe er je voordeel mee.

Monday, April 8, 2013

Hoofd op hol

"Hé lang niet gezien! Wat doe jij tegenwoordig?"
"Nou, ik ben hoofdtester geworden."
"Wow, 'hoofd', dus je hebt een leidinggevende functie?"
"Eh...nee, ik laat mensen testen uitvoeren op mijn hoofd."

Omdat proefpersoon worden zo'n actief bekeken onderwerp is op mijn blog, heb ik nog wat verder gezocht in de testhoek. Ik kwam terecht op sites van universiteiten die proefpersonen nodig hebben voor hun vooral psychologisch- en neurologisch onderzoek. Je hoofd voortijdig verhuren aan de wetenschap...
Testjes op de computer doen, fMRI-scans, EEG's, dat soort dingen. Vast ook goed voor je zelfkennis... (kijk je wel eens naar het programma Pavlov?)

Het levert beduidend minder op dan meedoen aan een medisch onderzoek maar dat is natuurlijk niet meer dan logisch. Ze lijken me overigens ook wel een stuk leuker om aan mee te doen.
Hieronder links naar de pagina's met informatie over de onderzoeken van verschillende universiteiten/instituten:

Universiteit Leiden

UvA-Amsterdam

Donders Instituut-RU-Nijmegen

Max Planck Instituut - Nijmegen

Sunday, April 7, 2013

Hot hot hot

Vandaag weer een tip van mijn moeder, heet van de naald:

Koop katoengaren en brei poncho's voor de lente. Lekker luchtig en hip. Verkoopt vast goed in deze tijd.

En breien is in.

Niet dat mijn moeder zelf breit, maar ik denk dat ze graag een leuke, lentekleurige katoengaren poncho op de markt ziet komen. Dus, schiet op, de lente begint nu echt!

En als je toch breit...ik lees net een stukje in One World Magazine (gratis blad en geweldig om inspiratie op te doen voor duurzame ideeën die jou en de wereld rijker maken ) over een vrouw van 85 die aan het breien is geslagen. Ze breide voor Save the Children 25 wintermutsjes voor baby's in Azië.


Saturday, April 6, 2013

In natura

Vanmorgen las ik in de krant dat minister Schultz van Haegen de A27 bij Utrecht wil verbreden naar twee keer zeven rijstroken. En dat daarvoor een stuk van een 200 jaar oud bos (Amelisweerd) moet verdwijnen. Mijn gebakken ei viel toen verkeerd. Ik werd er eigenlijk misselijk van. Niet van het ei.

Kom op nou, denk je dat dat zin heeft? Leg er anders twaalf aan, of asfalteer gewoon meteen heel Nederland. Want als die zeven rijstroken ook weer vol lopen, moet je toch weer wat anders. Kun je niet beter nadenken over een alternatief? Want dit is water naar de zee dragen, ten koste van de natuur. Laten we nu eens niet het economisch belang voorrang geven. Geld is echt niet alles.

Dat dacht ik dus vanochtend: Geld is niet alles. En toen dacht ik aan mijn eigen blog. Over geld verdienen.
Daarom vandaag, ondanks dat ik houd van geld maken, ondanks dat ik vind dat geld leuk is, dat je er heel veel goeds mee kunt doen en dat het je kan helpen je potentieel te gebruiken, een tip over verdienen in natura.

Zo heb ik een afspraak met de eigenaars van een restaurant dat ik in ruil voor een etentje, hun wisselende menukaart steeds vertaal naar het Engels en het Frans. (Zeker als ik de Franse vertaling maak, heb ik écht het gevoel dat ik een etentje verdiend heb...)

Maar je zou natuurlijk veel meer kunnen verzinnen. Ruilen op basis van je kwaliteiten. Helpen in een winkel tegen korting op je aankopen. De kapster die bij je in de straat woont een taart geven in ruil voor een knipbeurt. Nou ja, teveel om op te noemen eigenlijk. Dus hier laat ik het bij.

Overigens zijn er ook ruilsites te vinden waarop je je diensten/kwaliteiten kunt aanbieden en en er andermans diensten/kwaliteiten voor terug kunt krijgen. Zo is er het bekende Noppes voor Amsterdammers. Voor ruilhandelgenootschappen elders verwijs ik je naar ruilen.startpagina.nl, daarop vind je ondermeer links naar lokale LETS (Lokaal Economisch Transactie Systeem).

Wie wil er in ruil voor een etentje komen helpen met het stuken van de badkamer?

Friday, April 5, 2013

Drinken onder werktijd

Persoonlijk vind ik schrijven met een borrel op wel het fijnst.

Vaak als ik 's avonds nog moet beginnen aan het schrijven van een stukje als ik geen inspiratie heb of geen zin of wanneer ik gewoon meer soit-gevoel nodig heb, schenk ik mezelf een borreltje in. Schrijven met een borreltje schrijft zoveel makkelijker dan zonder (en nee, ik ben geen alcoholist, moet ik van mijn lief melden). En het allerbest schrijft het met een zelfgemaakte borrel en daar wilde ik het over hebben vandaag...

Ik maak namelijk graag zelf likeurtjes en kruidenjenevertjes. Ik stook niet zelf hoor, mochten er nu strenge ambtenaren meelezen...Ik koop jenever, rum of anderszins, hoeft absoluut geen smaakje aan te zitten, als er maar genoeg alcohol in zit. Liefst tegen de 40% aan, maar met 28% maak je ook een lekker drankje.

Anyway, waar het me nu om gaat; vrienden zeggen vaak tegen me: "Daar moet je wat mee doen, ga toch op een markt staan met je lekkere drankjes!" Over het andere ingemaakte spul zonder alcohol (zoetzuur, chutneys, jams) wordt hetzelfde gezegd. Geen slecht idee in ieder geval. Maar ik vraag me dus steeds af of dat mag...

En ik weet het nog steeds niet helemaal zeker. Ik ben in ieder geval niet tegen gekomen dat het níet mag.
Een paar regels heb ik wel gevonden.

De Voedsel en Warenautoriteit kan op een markt controleren of je zelfgemaakte goedje voorzien is van een label met daarop de productiedatum, de houdbaarheidsdatum en een ingrediëntenlijst. Geen idee wat er gebeurt als je je spul niet gelabeld hebt.

Volgens mij moet de ruimte waarin je je producten maakt (je keuken) voldoen aan voedselveiligheidseisen volgens HACCP. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand bij je thuis komt kijken maar het zou zomaar kunnen. Ach, eigenlijk ook wel een veilig idee.

Daarnaast moet je een vergunning en een marktpas hebben als je met je kraam op een markt wil staan.
De vergunning regel je via de gemeente, de marktpas via het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Zie deze KvK-link voor meer informatie.

Nog één link dan, om het af te leren... Dit is een PDF van de NVWA met informatie over de verkoop van voedsel op Vrijmarkten, braderieën en andere evenementen.

Ik hoor graag van jullie over aanvullende informatie of lekkere recepten. Of als je een likeurtje van me wilt kopen :-).

Thursday, April 4, 2013

Roodkapje

Gisteren was het 'uitwaaien' maar ik moet zeggen dat het sinds ik weer begonnen ben met dit blog toch vooral 'aanwaaien' is... De manieren om geld te verdienen zonder baan worden me (en jou ook) op een presenteerblaadje aangeboden. Als je goed kijkt, zie je veel...

Vandaag in nrcnext een artikel over wildplukken. Oké, mij valt zo'n stuk sowieso op omdat daar mijn hart ligt maar deze was moeilijk niet te zien hoor want paginagroot, mét foto's.

Over wildplukken dus. Van groenten en schimmels. Leuk voor eigen gebruik maar blijkbaar ook als lucratieve vrijetijdsbesteding. Je kunt je paddenstoelen, daslook, waterkers, watermunt en wat niet, verkopen aan gerenommeerde restaurants. Nou, dan hoor ik de bodem van mijn mandje wel roepen hoor. Een kilo morieljes levert minimaal 45 euro op, een kilo eekhoorntjesbrood 40. Maar ook onrijpe, groene walnoten gaan voor 15 euro de kilo. Zorg wel dat je goede contacten heb voor de verkoop. En houd het netjes, ga geen kilo's tegelijk plukken!

Het enige wat je nodig hebt, behalve uiteraard 'tijd', is een mand, een schaar (een rood kapje) en vooral heel veel kennis. En dat is natuurlijk wel meteen het lastigst aan deze geldmaker. Want die kennis, die krijg je niet zomaar. Misschien heb je iemand in je omgeving die je de basiskennis wil bijbrengen, of je ploetert je door héél veel determineerboeken heen. Maar je kunt ook een cursus volgen. Bijvoorbeeld bij CasaforestaPaddenstoelenexcursie of IVN. Wel prijzig maar ik denk dat het je heel veel oplevert. Ik ga er in ieder geval voor.

Naast het aanleren van de kennis is het handig hulpmiddelen te hebben bij het determineren, ik kan me voorstellen dat je (ik) graag ruggespraak hebt waar het gaat om het zeker weten of iets eetbaar is. Casaforesta heeft daarvoor een app ontwikkeld. Voor een recensie van deze app: paddenstoelen-plukken-met-de-casa-foresta-app.

Dan is er nog de Wildplukwijzer, waarop anderen al voor jou hebben aangegeven waar goede vindplekken van allerlei wild eetbaars zijn. Ook zij hebben een app trouwens.

Let op dat je niet overal zomaar mag plukken, dat je soms toestemming van de eigenaar van een landgoed of Staatsbosbeheer nodig hebt, dat je de natuur verder niet beschadigt, dat je niet een heel veld leegplukt maar maar een klein beetje pakt van een populatie, dat je blijft nadenken en dat je het met liefde doet (niets zweverigs aan, gewoon doen).

En, dan nu...een waarschuwing:


Wednesday, April 3, 2013

Lekker uitwaaien

Strandjutten is hot.
En lucratief.

Als je een héle potvis vindt, mét inhoud, ben je spekkoper:



Maar, zoals je in het filmpje ziet; als je alleen de 'kots' van een potvis vindt, mag je je ook al flink wat rijker rekenen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook wegdromen over schatten uit vervlogen tijden, die na jaren vastgezeten te hebben onder een oud schip, op de bodem van de zee, precies op het moment dat jij aan komt gejut, aanspoelen.

Of je gaat met een metaaldetector op jacht naar gouden ringen... (ik heb wel een keer 7 euro in één middag gevonden maar dat was maar net genoeg om het parkeergeld van te betalen).

Of je rijgt een mooie ketting van schelpen ;-) en die geef je aan je lief of aan je moeder en dat levert je weer een kus op.

Tuesday, April 2, 2013

Andermans veren

Gisteren schreef ik over 'het nieuwe uitgeven' van je zelf geschreven literaire meesterwerk. Vandaag kwam ik in de krant de oplossing voor je tegen voor als je zelf geen inspiratie, zin, kennis of kunde hebt om een opus magnum neer te pennen.

Het artikel dat ik las in nrcnext ging over de auteursrechten op Het Achterhuis. Op 1 januari 2016 lopen die rechten namelijk af. En nu zijn er twee ruziënde partijen. Maar daar wil ik het niet over hebben.
Wél over die auteursrechten.

Volgens artikel 37 van de Nederlandse Auteurswet (1912) vervalt het auteursrecht 'door verloop van 70 jaren, te rekenen van de 1e januari van het jaar, volgende op het sterfjaar van de maker.'

Je kunt dus een oud werk, waarvan de schrijver al meer dan 70 jaar geleden overleden is, zelf publiceren.
Je kunt er je eigen draai aan geven, het vertalen, het voorzien van een leuk voorwoord.

Let wel op: je kunt niet zomaar een bestaande vertaling opnieuw uitgeven, hiervan liggen de rechten bij de oorspronkelijke vertaler. Als deze zelf ook al meer dan 70 jaar dood is, zijn ook deze rechten vervallen.
Dat wil dus ook zeggen dat als jij nu een boek waarvan de auteursrechten zijn vervallen, vertaalt en uitgeeft, dat jíj zolang je leeft en je erven tot 70 jaar na je dood, auteursrecht hebben op deze vertaling.

Ik heb het hier wel over de Nederlandse wetgeving, mocht je met buitenlands werk aan de slag willen, dan gelden weer andere spelregels. Voor meer informatie kun je op deze Wiki-pagina terecht.

Monday, April 1, 2013

Uitgeven?

Het Veggiecredits-verhaal blijkt toch een 1-aprilgrap. Wel verwacht, want te mooi om waar te zijn. Veel naamsbekendheid mee gekregen, geloof ik. Dus goed geslaagd.
Maar eerlijk gezegd ben ik waar het op 1-aprilgrappen aankomt eerder Moppersmurf dan Lolsmurf, misschien zelfs wel Gargamel; ik haat ze.
Maar, zo schrijft Viva La Vegas in haar uitleggende e-mail: met joúw uitdaging (ik ging voor één maand volledig vegetarisch) bespaar je wel écht 20,15 kilo CO2, 55,8 m2 grond, 45636 liter water en 1,5 dierenleven. En dat is natuurlijk een waarheid als een koe, anderhalve zelfs. En daarmee heb ik wel héél duidelijk geleerd dat vegetarisch eten sowieso nut heeft, niet alleen qua dieren (open deur) maar dus ook qua milieu.

En over tot de orde van de dag.
Vanmiddag hoorde ik op BNR Nieuwsradio (bijzonder fijne zender om inspiratie op te doen als je geld wilt verdienen zonder baan) de directeur van Mijnbestseller.nl praten over zijn onderneming. Mijnbestseller.nl is een uitgeverij maar dan een nieuwerwetse versie. Volledig in sync met onze digitale wereld, mét behoud van de waarde die we (ik in ieder geval) hechten aan fysieke boeken. Het is een online boekenuitgeverij die jouw boek gratis (zie later) en makkelijk voor je uitgeeft. De marketing moet je zelf doen maar ik zie dat ze hier wel heel veel handreikingen toe doen.

Je maakt een account aan, upload je boek, krijgt eventueel hulp bij het corrigeren, redigeren, vertalen en je boek kan gepubliceerd. En hierin zit het unieke; je boek wordt pas gedrukt als er een koper voor je fysieke boek is (e-book is ook mogelijk). Vervolgens wordt het verkochte boek direct naar de koper gestuurd.

De opbrengst (prijs van je boek mag je zelf bepalen) min de verkoopkosten en de printkosten wordt gedeeld door twee: 50% voor de uitgever en 50% voor jou. Jouw marge op het boek is daarmee ongeveer 27%, uitgegaan van een boek inclusief 6% btw. Bij een reguliere uitgever is jouw marge 5-10% (bron: wat ik zo snel heb gevonden op Internet, dus over de betrouwbaarheid zeg ik niets).

Dit alles betekent dat je géén investeringskosten hebt én een hogere marge op je boeken.
Dát betekent dat je zonder risico kunt gaan schrijven nu.
Ik zou zeggen: de lente komt, doe inspiratie op, heb een brandend verlangen een bestsellerauteur te zijn en laat me weten welk boek een echte must-read is voor deze zomer!